“Ελλειμματικό το προσωπικό του Πανεπιστημίου” – Εφημερίδα ΤΟΛΜΗ

“Ελλειμματικό το προσωπικό του Πανεπιστημίου” – Εφημερίδα ΤΟΛΜΗ

Της Ελίνας Φαρσάρη -Εφημερίδα ΤΟΛΜΗ 2010-06-23
Την καταγραφή του διοικητικού προσωπικού στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας αναμένεται να ζητήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το προσωπικό στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι πλεονασματικό ή ελλειμματικό.

Απώτερος στόχος του υπουργείου είναι το πλεονάζον διοικητικό προσωπικό να μετακινηθεί σε άλλα ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν ανάγκη στελέχωσης ή ακόμη και να μετακινηθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Σε τοπικό επίπεδο πάντως και όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως επισημαίνει ο αντιπρύτανης Οικονομικών θεμάτων Μανόλης Πετράκης, το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος είναι ελλειμματικό. Παρατηρείται, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, ανισοκατανομή του προσωπικού σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, με τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων να απασχολείται στο Ηράκλειο. Παράλληλα, όμως, σημαντικές ελλείψεις αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τεχνικό προσωπικό (ΕΤΕΠ), με αποτέλεσμα πολλοί από τους διοικητικούς υπαλλήλους αορίστου χρόνου να εκτελούν σήμερα χρέη τεχνικού προσωπικού. «Αν συμψηφίσουμε» τονίζει ο κ. Πετράκης «το προσωπικό διοικητικό και τεχνικό που εργάζεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο, διαπιστώνουμε ότι αντιμετωπίζουμε έλλειμμα σε έμψυχο δυναμικό».

Η σύνοδος

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη χαρακτηρίζεται η επικείμενη σύνοδος των πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου στο Λιτόχωρο Πιερίας, παρουσία και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, στη διάρκεια της ομιλίας της προς τους εκπροσώπους των διοικήσεων των ΑΕΙ, θα αναφερθεί για πρώτη φορά δημόσια, στις αλλαγές που σχεδιάζονται για τον Καλλικράτη της Τριτοβάθμιας, τόσο αναφορικά με τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων, όσο και για τις χωροταξικές αλλαγές που θα γίνουν με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων. Εξάλλου, το ίδιο χρονικό διάστημα, αναμένεται να δοθεί σε ανοιχτή διαβούλευση το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, πάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν οι κοινότητες των πανεπιστημίων αλλά και των ΤΕΙ.

Στη διάρκεια της συνόδου, πάντως, αναμένεται οι πρυτάνεις να ζητήσουν την πλήρη αυτοδυναμία των ιδρυμάτων, που πιθανότατα θα προβλέπεται στο νέο νόμο – πλαίσιο που σχεδιάζεται. Σημειώνεται ότι από τις 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ στην Καλαμάτα όπου θα συζητηθούν τρέχοντα θέματα που απασχολούν τις διοικήσεις των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *