Θέσεις των μελών ΕΤΕΠ Παν. Θεσσαλίας σχετικά με το κείμενο διαβούλευσης

Θέσεις των μελών ΕΤΕΠ Παν. Θεσσαλίας σχετικά με το κείμενο διαβούλευσης

http://www.inf.uth.gr/etep/?p=20

Βόλος, 1/11/2010

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στο χώρο του Πανεπιστημίου που  υπηρετούμε και εργαζόμαστε γνωρίζουμε ότι τόσο η διάδοση της υπάρχουσας γνώσης αλλά και η διαρκής αναζήτηση νέας γνώσης πρέπει να αποτελούν τα οντολογικά χαρακτηριστικά του. Η κοινωνική απολαβή των καρπών αυτού του χώρου περιορίζεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό στην έκδοση πιστοποιητικών γνώσης.  Βιώνουμε λοιπόν ένα κλίμα που μάλλον δεν συνάδει με την αποστολή του. Οι αιτίες δυστυχώς πολλές. Ενδογενής αδυναμίες αλλά και εξωγενείς παράγοντες οδηγούν εδώ και χρόνια το Πανεπιστήμιο μακριά από την εκπλήρωση των στόχων του. Σε μια δεινή συγκυρία η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ επιχειρεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα στα ΑΕΙ/ΑΤΕΙ  μονομερώς και δημοσιεύει εν αιθρία  ένα πλαίσιο διαβούλευσης  για τις επικείμενες αλλαγές με μόνο ίσως κατανοητό σημείο το τετράπτυχο «Αυτοδιοίκηση, λογοδοσία, ποιότητα, εξωστρέφεια».

Μελετώντας το κείμενο αυτό διαπιστώνουμε ότι:

Α. Το συγκεκριμένο κείμενο που έχει κοινοποιηθεί από το ΥΠΕΠΘ ως κείμενο διαβούλευσης (προστάδιο για την έκδοση σχεδίου νόμου) δεν προέκυψε από παραγωγικό διάλογο τόσο των κοινωνικών συνιστωσών όσο και των συντελεστών των Πανεπιστημίων. Εκ των πραγμάτων αποτελεί μονομερή επιταγή της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ και συνεπώς δεν μπορεί να αποτελέσει πλαίσιο ευρύτερης διαβούλευσης.

Β. Το κείμενο επιχειρεί να δώσει μια νέα μορφή – αποστολή στο Πανεπιστήμιο χωρίς όμως να εξασφαλίζεται στο ελάχιστο η συνταγματικότητα αλλά και το εφικτό του εγχειρήματος. Εμπλέκοντας μονόπλευρα όρους αγοράς προσπαθεί να αποτιμήσει την «καθαρή» αξία των Πανεπιστημίων.

Γ. Στο κείμενο διαφαίνονται μερικά ανησυχητικά σημεία που αφορούν ειδικά τον κλάδο του ΕΤΕΠ με κυριότερο τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που τους αφορούν αλλά και της υπόστασής τους στον εκάστοτε Εσωτερικό  Κανονισμό του Ιδρύματος. Η υπόσταση του κλάδου μας σήμερα διασφαλίζεται τόσο στο Ν.1268/1982 όσο και στο Ν.2817/2000. Ο κλάδος του ΕΤΕΠ ως ολιγοπληθής και πολυσυλλεκτικός μπορεί εύκολα να διαβρωθεί και να απολέσει τη συνοχή του τοπικά και πανελλαδικά, εφ’ όσον θα μπορεί να ορίζεται για κάθε ΑΕΙ η υπόσταση του ΕΤΕΠ  στον οικείο Εσωτερικό Κανονισμό. Φυσικό επακόλουθο  αυτής της μόνωσης βέβαια θα είναι και απομόνωση του κλάδου από τα συλλογικά όργανα.

Για τους παραπάνω λόγους δεν αποδεχόμαστε το κείμενο αυτό ως πλαίσιο διαβούλευσης ζητούμε την έναρξη πραγματικού διαλόγου μεταξύ των συντελεστών του Πανεπιστημίου και της Κοινωνίας που θα οδηγήσει στην επεξεργασία προτάσεων και τελικά στη διατύπωση ενός πλαισίου μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με ευρεία αποδοχή, ικανού να αποτελέσει στη συνέχεια αντικείμενο διαβούλευσης.

Συμμετέχουμε στις εργασίες των κοινών συνεδριάσεων των υπολοίπων συλλόγων (Εν. Συλ. Διδ ΠΘ, ΔΥ – Συμβ, ΕΕΔΙΠ και  φοιτητών) και αποφασίζουμε κατά περίπτωση τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται.

Το ΔΣ των Μελών ΕΤΕΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *