Απολογισμός 2010-2012 απερχόμενου Δ.Σ.

Απολογισμός 2010-2012 απερχόμενου Δ.Σ.

Το απερχόμενο Δ.Σ. εξελέγη στις εκλογές της 3/3/2010 και 5/3/2010 στο Ηράκλειο και Ρέθυμνο αντίστοιχα, συγκροτήθηκε σε Σώμα στις 5/3/2010 ως εξής:

Πρόεδρος:                      Ξυλούρης Κώστας – Φυσικό Τμήμα (Ηράκλειο)

Αντιπρόεδρος:                Πηγουνάκης Κώστας – Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Ρέθυμνο)

Γεν. Γραμματέας:           Τσαγκαράκη Μαρία – Τμήμα Ιατρικής (Ηράκλειο)

Ταμίας:                           Ορφανάκη Κατερίνα – Τμήμα Ιατρικής (Ηράκλειο)

Μέλος:                           Μαριδάκης Αλέξανδρος  – Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας (Ρέθυμνο)

Αναπληρωματικά μέλη: Γκαζή Αριάδνη και Ακουμιανάκης Γεώργιος.

Την 15/11/2010 έγινε αντικατάσταση του μέλους, Ξυλούρη Κώστα, που παραιτήθηκε λόγω συνταξιοδότησης.

Την θέση του Κ. Ξυλούρη κατέλαβε το  μέλος Μαριδάκης Αλέξανδρος.

Την θέση του μέλους του Δ.Σ ανέλαβε το πρώτο Αναπληρωματικό μέλος Ακουμιανάκης Γεώργιος, Τμήμα Φ.Κ.Σ. (Ρέθυμνο), όπως προέκυψε από τις εκλογές στις 5/3/2010.

Η νέα σύνθεση του Δ.Σ είναι:

Πρόεδρος:                      Μαριδάκης Αλέξανδρος  – Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας (Ρέθυμνο)

Αντιπρόεδρος:                Πηγουνάκης Κώστας – Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Ρέθυμνο)

Γεν. Γραμματέας:           Τσαγκαράκη Μαρία – Ιατρικό Τμήμα (Ηράκλειο)

Ταμίας:                           Ορφανάκη Αικατερίνη – Τμήμα Ιατρικής (Ηράκλειο)

Μέλος:                           Ακουμιανάκης Γεώργιος – Τμήμα Φ.Κ.Σ. (Ρέθυμνο)

To Δ.Σ. συνεδρίασε περίπου μια φορά ανά μήνα ακαδημαϊκού έτους τακτικά μέσω τηλεδιάσκεψης Ρέθυμνο-Ηράκλειο. ή εκτάκτως μέσω τηλεφωνικών συνδιασκέψεων. Εκτός από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ, υπήρξε συνεχής και άμεση επικοινωνία κάθε φορά που ανέκυπτε κάποιο θέμα και  παράλληλα η επικοινωνία μέσω ανταλλαγής email ήταν σε καθημερινή βάση.

Στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης διαφάνειας των δρόσων του συλλόγου καθιερώθηκε η γνωστοποίηση των αποφάσεων και των δράσεων του Δ.Σ., όπως και κάθε εξέλιξη που αφορούσε τον κλάδο, μέσω του blog του Συλλόγου που βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://www.soc.uoc.gr/etep/blog/. Επίσης αποστέλλονται στα μελή μας ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω της λίστας του all-etep@uoc.gr.

Παράλληλα επιδιώχθηκε η επικοινωνία με την Π.Ο.Ε.Τ.Ε.Π και ασκήθηκαν παρεμβάσεις όταν αυτό κρίθηκε απαραίτητο, χωρίς ανταπόκριση όμως.

Εκπρόσωπος στη Σύγκλητο του Π.Κ. για την χρονιά 2011-2012, εκλέχθηκε ο  Μαριδάκης Αλέξανδρος με αναπληρωματικό του την Τσαγκαράκη Μαρία.

Αμέσως μετά την ανασυγκρότησή του, το Δ.Σ. είχε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Αρχικά αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα που προέκυψε από την μεταρρύθμιση του 2008 και καλέσαμε βάσει σχετικού έγγραφου της ΠΟΕΤΕΠ τα μέλη να απέχουν από τις επερχόμενες Πρυτανικές εκλογές και εκλογές Προέδρων των Τμημάτων τους διαμαρτυρόμενοι για τον ισχύοντα νόμο στα ΑΕΙ. Με την προβλεπόμενη διαδικασία εκλογών καταργείτο το δικαίωμα της μυστικής ψήφου για τους ΕΤΕΠ.

Επίσης έγινε μεγάλη προσπάθεια συμμετοχής στην δημιουργία του Εσωτερικού Κανονισμού του Π.Κ. βάσει του πρότυπου του 2008.

Τέλος παρακολουθήσαμε την Μελέτη Αναδιοργάνωσης των Συμβούλων μεχρι την εγκατάλειψη της από το Π.Κ. Η δυναμική  κινητοποίηση απέναντι στην μελέτη αναδιοργάνωσης κορυφώθηκε με την υποβολή της σχετικής μας αλληλογραφίας με την Πρυτανεία τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων. Κρίνουμε ως ιδιαίτερα θετική για τον κλάδο την εγκύκλιο του Υφυπουργού Παιδείας κ. Β. Παπάζογλου με την οποία για μια ακόμη φορά εξειδικεύεται ο χαρακτήρας του ΕΤΕΠ σύμφωνα με την πάγια θέση του κλάδου.

Με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από δυσάρεστες καταστάσεις:

Πολιτικό περιβάλλον

Μετά το 2011   η θητεία του ΔΣ διανύθηκε μέσα σε ένα έντονο πολιτικό περιβάλλον που στην αρχή χαρακτηριζόταν από πολιτική αβεβαιότητα και αδράνεια και στη συνέχεια από αλλεπάλληλα κυβερνητικά μέτρα, μέσα από τα οποία βιώσαμε και βιώνουμε μια κλιμακούμενη επίθεση με στόχο τα εισοδήματα και τα εργασιακά κεκτημένα μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων και αυτοαπασχολούμενων

Νομοθετική μεταρρύθμιση και συνέπειες

•Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νόμου 4009

•Τη μερική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των εσωτερικών κανονισμών

Λειτουργία Ομοσπονδίας

Μέσω του πρώην Προέδρου συμμετείχαμε στο τελευταίο (2010) συνέδριο Ομοσπονδίας, στην Αθήνα, με θέματα κλαδικά. Έγινε ενημέρωση των μελών για τα θέματα που συζητήθηκαν. Εκκρεμεί παρόλα αυτά η κοινοποίηση των συμπερασμάτων του συνεδρίου.

Μέσα σε αυτό το κοινωνικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό περιβάλλον, η Ομοσπονδία μας φαίνεται ότι βρέθηκε εγκλωβισμένη σε συνδικαλιστικές πρακτικές του παρελθόντος, κατά τις οποίες κυρίαρχο ρόλο έπαιζαν τα παραταξιακά οφέλη, οι πολιτικές αναφορές και ίσως οι προσωπικές στρατηγικές οπότε  άργησε να βρει το βηματισμό της, με κύρια έκφραση την υπέρμετρη καθυστέρηση της αντίδρασης της στις μεταρρυθμίσεις.

Λειτουργία ΔΣ και συλλόγου

Όσον αφορά την εσωτερική λειτουργία του Συλλόγου οι κυριότερες δράσεις του ΔΣ ήταν η αντίδραση απέναντι:

  1. Στο Ν.4009/11 για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θέτει στο περιθώριο τον κλάδο μας, ακυρώνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και απειλεί με συγχωνεύσεις ή/και κλείσιμο Τμημάτων, Σχολών, Ιδρυμάτων
  2. Στο Ν. 4024/11 με τις διατάξεις περί εργασιακής εφεδρείας, που
  3. Στην απαξίωση επίλυσης θεμάτων που αφορούν το μισθολόγιο μας
  4. Στη διοικητική μεταρρύθμιση

Σε μια προσπάθεια συντονισμού των κινητοποιήσεων με τους φορείς των εργαζομένων στο ΠΚ,  το ΔΣ αποφάσισε να συμμετέχει στο συντονιστικό των ΔΣ όλων των Συλλόγων του Πανεπιστήμιο Κρήτης (Διδασκόντων, ΕΙΔΙΠ, Διοικητικών) με σκοπό την αποτελεσματικότερη και μαζικότερη αντίδραση στα μέτρα.

Οδικός Χάρτης (νέος Εσωτ Κανονισμός και Οργανισμός 2011)

Ο Σύλλογος μας κλήθηκε και συμμετείχε με 3 μέλη από το Δ.Σ σε μέρος των εργασιών του οδικού χάρτη. Το έργο αυτό απαίτησε μεγάλο φόρτο εργασίας και χρόνο από πλευράς μας. Γιατί προφανώς χρειάστηκε για μία ακόμη φορά να αντιμετωπίσουμε τη  χρόνια δυσκαμψία των διοικητικών υπηρεσιών του ΠΚ να αποδεχτούν την επιχειρηματολογία και τη θεσμική διαφοροποίηση του κλάδου μας. Στα πλαίσια των εργασιών του Οδικού Χάρτη δόθηκε η ευκαιρία να θέσουμε κατ΄επανάληψη τα θέματα του κλάδου μας τόσο στις ομάδες εργασίες του Ο.Χ όσο και στον αρμόδιο Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών κ. Κ. Τζανάκη

Το έργο δεν ολοκληρώθηκε ακόμη αλλά αναμένεται να παραληφθεί από τη Σύγκλητο του Π.Κ

Λοιπές παρεμβάσεις

  • Τον Μάρτιο συγκαλέσαμε έκτακτη ΓΣ των μελών μας (με τηλεδιάσκεψη) για ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το νέο νόμο για τα ΑΕΙ, την υποστελέχωση των Τμημάτων σε θέσεις Ε.Τ.Ε.Π, την αναγκαιότητα ανάθεσης καθηκόντων από τις ΓΣ των Τμημάτων σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθώς και ανοικτά ζητήματα του Κέντρου επεξεργασίας του Ιδρύματος.
  • Δρομολογήσαμε εκτεταμένες επαφές με τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και συζητήσαμε μεταξύ άλλων το θέμα της κατά παρέκκλιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το ΕΤΕΠ στελέχωσης διοικητικών υπηρεσιών από μέλη μας .
  • Συντάξαμε κείμενο σχετικά με το έργο που επιτελεί ο κλάδος στα Πανεπιστήμια και το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τη διακριτή μας παρουσία στα ΑΕΙ, το οποίο αποστείλαμε στον κ. Πρύτανη ώστε να αναγνωσθεί στην επικείμενη σύνοδο των Πρυτάνεων.

Επίσης το υποβάλλαμε στην δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας.

  • Ακόμη, τέθηκαν θέματα όπως: απασχόληση των Ε.Τ.Ε.Π σε διοικητικές υπηρεσίες  για την «κάλυψη των αναγκών των χρηστών», δημιουργία κοινών εργαστηρίων, παροχή υποστήριξης από τους ΕΤΕΠ σε εργαστήρια άλλων  Τμημάτων. Το ΔΣ με επανειλημμένες παρεμβάσεις του τόσο στον κ. Αντιπρύτανη όσο και τους Προέδρους επισήμανε ότι εφόσον τα Τμήματα εξακολουθούν να αποτελούν ανεξάρτητες μονάδες του Ιδρύματος δεν τίθεται θέμα «κατανομής» εκτός Σχολής.

Τέλος προτείναμε στους συναδέλφους να συμμετάσχουν σε όλες τις εθελοντικές δράσεις του Π.Κ (όπως πχ πυροπροστασία κλπ)

Οικονομικός απολογισμός

  • Η ταμίας παρέλαβε από τον Ευθυμίου  Π. στις 17/12/2010 το ποσό των 320 Ε.
  • Ξοδεύτηκαν τα 35 Ε. Έμειναν 285 Ε
  • Εισπράχθηκαν 250 Ε από τις συνδρομές μελών (Ηρακλείου)

Δυσχέρειες:

Παρόλα αυτά, αποτελεί κοινή για το ΔΣ διαπίστωση, ότι η συμμετοχή  των μελών μας στις εργασίες του Συλλόγου αλλά και στα συλλογικά όργανα, υπήρξε ελλειμματική.

Είναι αλήθεια ότι η γενικότερη κοινωνικοοικονομική κρίση, καλλιέργησε και διατήρησε  τα φαινόμενα εσωστρέφειας, φοβίας και αποχής από τα κοινά  σε όλα τα εργασιακά μέτωπα.

Η νομοθετική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ έδωσε τη χαριστική βολή στη συμμετοχική διοίκηση καταργώντας κάθε έννοια εκπροσώπησης  εργαζομένων πλην του ΔΕΠ στα συλλογικά πανεπιστημιακά όργανα.

Στη νέα κατάσταση που φαίνεται να διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια, το έλλειμμα συλλογικότητας και το ολιγάριθμο του κλάδου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση του και στη συνακόλουθη καταπάτηση κάθε εργασιακού και ατομικού δικαιώματος που με κόπο μέχρι σήμερα κατακτήθηκε.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό, συνάδελφοι, θέλουμε να τονίσουμε ότι παρόλο που τα αιτήματα του κλάδου όλο αυτό το διάστημα σε κεντρικό επίπεδο δεν έχουν καμιά πρόοδο σε τοπικό έγινε σημαντική δουλειά και η παρουσία μας υπήρξε ενεργή  για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλα τα επίπεδα.

Τονίσαμε το ρόλο μας ως «ΕΙΔΙΚΟΥ»  προσωπικού και κινηθήκαμε για την αναβάθμιση του σε ένα εχθρικό περιβάλλον με ασαφή νομοθεσία απέναντι σε μέλη ΔΕΠ , φορείς που δεν κατανοούν το ρόλο μας και συναδέλφους που έχουν επιλέξει μια λιγότερο η περισσότερο ατομιστική προσέγγιση των θεμάτων.

Επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι, ανεξάρτητα από το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει ή τελικά θα ισχύσει για τον κλάδο μας, πρέπει στο εσωτερικό του ιδρύματός μας να φροντίσουμε οι ενέργειες μας να βασίζονται σε σταθερές ακαδημαϊκές αρχές δημοκρατίας και δικαιοσύνης και κανόνες δεοντολογίας που θα υπηρετούν και μέσω του ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ το συμφέρον ενός πραγματικά δημόσιου (και όχι ναι μεν κρατικού, αλλά ιδιοποιημένου) Ιδρύματος.

Πρέπει  αυτοί που στελεχώνουν τα όργανα διοίκησης όχι μόνο του συλλόγου μας αλλά και των άλλων φορέων του ιδρύματος, να  ενεργούν και αποφασίζουν με κριτήριο το ατομικό ή «πολιτικό» τους συμφέρον ή το συμφέρον της ομάδας που διαμορφώνουν, ώστε να  μπορεί κανείς να προσδοκά γενικότερη αναβάθμιση.

Σας καλούμε τέλος να πλαισιώσετε και να στηρίζετε κάθε φορά τα εκλεγμένα Διοικητικά Συμβούλια και να συμμετέχετε ενεργά σε όλες τις διαδικασίες του Συλλόγου μας με εποικοδομητικές προτάσεις για μια νέα αφετηρία προσπαθειών αναβάθμισης του κλάδου .

Τέλος, και ενόψει των εκλογών που προκηρύχθηκαν για τις 19/06/2012 σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά.

Ο απολογισμός αυτός ψηφίστηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 28/05/2012:

Και εγκρίθηκε από ΓΣ στις 29/5/2012

Μαριδάκης      Αλέξανδρος                            Πρόεδρος

Πηγουνάκης Κώστας                                      Αντιπρόεδρος

Τσαγκαράκη Μαρία                                        Γραμματέας

Ορφανάκη Κατερίνα                                       Ταμίας

Ακουμιανάκης Γεώργιος                                 Μέλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *