“Η ψυχολογία του αντι-εμβολιασμού”

Προβολή Ημερολογίου
2021-11-29 19:00 - 21:00

Δαρβινική Δευτέρα: "Η ψυχολογία του αντι-εμβολιασμού"

Η αντίσταση στον εμβολισμό κατά του κορωνοϊού έφερε στη επιφάνεια την γενικότερη στάση του ατόμου έναντι των δυνητικών επεμβάσεων της ιατρικής στην προσωπική του υγεία. Διαπιστώσαμε ότι ο βαθμός της αποδοχής ή απόρριψης αυτών των επεμβάσεων ποικίλει έντονα από άτομο σε άτομο. Επί πλέον αυτή η διαβάθμιση έχει εκδηλωθεί σχεδόν σε κάθε κοινωνία, αν και σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα. Το φαινόμενο θέτει έντονους προβληματισμούς σε πολλαπλά επίπεδα. Είναι ο αντι-εμβολιασμός μια μόνο όψη (αν και κυρίαρχη στην παρούσα συγκυρία) ενός γενικότερου συνδρόμου με τα χαρακτηριστικά της αμφισβήτησης της επιστήμης, της αντίστασης στους θεσμούς, της απόρριψης του κανόνα και της πρόσληψης της προόδου ως εισβολή στον ψυχο-πνευματικό κόσμο του ατόμου; Μπορούμε να ενώσουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά κάτω από το γενικό όνομα του αρνητισμού; Ποιοί είναι εκείνοι οι προσωπικοί, κοινωνικοί ή πολιτισμικοί παράγοντες και εμπειρίες που διαμορφώνουν τη στάση των ατόμων και ορισμένων ομάδων; Είναι ο αρνητισμός (και ειδικότερο ο αντι-εμβολιασμός) ανατρέψιμος, σε τι βαθμό και με ποιούς τρόπους; Το θέμα θα αναπτύξει ο κ. Ευάγγελος Καραδήμας, Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η διάλεξη θα γίνει online μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ (link: https://zoom.us/j/98632171173?pwd=djlJS045ZzJNTHRUemEzSkIwQkE1UT09 Passcode: 786795) με δυνατότητα παρεμβολής και ερωτήσεων από το «ακροατήριο».

Σχετικές επερχόμενες εκδηλώσεις

 • 2021-12-13 19:00 - 2021-12-13 21:00

  «Εν οίκω και εν δήμω: Διαστάσεις έμφυλης και ενδο-οικογενειακής βίας».

  Στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών "Το Πανεπιστήμιο στην Κοινωνία"

  Ομιλητές/ομιλήτριες: Βασιλική Πετούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Φύλου του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Απόστολος Γ. Παπαδόπουλος, Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

  Σχολιάστρια θα είναι η Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, Ιατρός, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιδήμαρχος Παιδείας-Κοινωνικής Προστασίας, Πρόεδρος ΔΕΠΙΣ (Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φύλων) Ρεθύμνου.

  Τη συζήτηση θα συντονίσει o Ευάγγελος Καραδήμας, Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Κύκλου Ομιλιών.

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την δεύτερη ομιλία του κύκλου μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

  https://zoom.us/j/93464315372?pwd=SWFWTm95ZHR4ZDVyVnJhaHB5UUFydz09