Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πρόσκληση Γεν. Συνέλευσης του ΕΦΔ ΣΚΕ Τετάρτη 20-01 & ανακοίνωση ΔΣ

  • από

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Σχετικά με το νομοσχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΑΙΘ για τα ΑΕΙ, το ΔΣ του ΕΦΔ ΣΚΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης δηλώνει τα εξής:

Το νομοσχέδιο (Ν/Σ) κατατέθηκε χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος με την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Το Υπουργείο δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις προτάσεις και αντιρρήσεις των καθ’ ύλη αρμόδιων, δηλαδή των Συγκλήτων και των διοικητικών οργάνων των Πανεπιστημίων. Μάλιστα, το Ν/Σ κινείται σε κατευθύνσεις αντίθετες των προτάσεων των εκπροσώπων των ΑΕΙ, όπως αυτές εκφράστηκαν και από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Σε συνθήκες πανδημίας, με τα Πανεπιστήμια άδεια, η σπουδή για ένα Ν/Σ με αντικείμενο θέματα ασφάλειας και πειθάρχησης των φοιτητών μόνο ερωτηματικά προκαλεί.

Σε μια δημοκρατική-ευνομούμενη Πολιτεία, η οποία σέβεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, η διάρκεια των σπουδών, όπως και οι όροι για την επιτυχή τους ολοκλήρωση, είναι (και θα πρέπει να παραμείνει) στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Πανεπιστημίων και όχι στις διαθέσεις του/της εκάστοτε Υπουργού.

Το αυτοδιοίκητο αυτό παραβιάζεται επίσης με το προτεινόμενο Ν/Σ, το οποίο προβλέπει τη  θέσπιση ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας που λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ.(!), όσο και διατάξεις για ακαδημαϊκές πειθαρχικές ποινές έναντι των φοιτητών/ριών.

Η μόνιμη παρουσία αστυνομικής δύναμης μέσα στα ιδρύματα, εξουσιοδοτούμενη να ασκεί προληπτικούς ελέγχους, ανακρίσεις και προσαγωγές, απάδει προς τις δημοκρατικές αρχές ενός ανοιχτού στην κοινωνία Δημόσιου Πανεπιστημίου. Τόσο η χρήση των χώρων όσο και οι χρήστες τους υπόκεινται (και θα πρέπει να υπόκεινται) στους κανόνες λειτουργίας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οτιδήποτε άλλο, όχι μόνο δεν ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά αντίθετα υπονομεύει το δημοκρατικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.

Τα Πανεπιστήμια μπορούν να λειτουργούν μόνο σε συνθήκες ελευθερίας και πολυφωνίας, ενώ οι όποιες εντάσεις στο εσωτερικό τους (οφείλουν να) λύνονται μέσω της συνεννόησης και της πειθούς. Ο ρόλος τους είναι παιδαγωγικός και όχι κατασταλτικός. Εξάλλου, σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων η επέμβαση της Αστυνομίας είναι ήδη θεσμοθετημένη.

Το προτεινόμενο Ν/Σ, ακριβώς επειδή δεν είναι προϊόν διαλόγου και συναίνεσης, είναι και αναποτελεσματικό. Η ποικιλομορφία του χωροταξικού και κοινωνικού περιβάλλοντος των Πανεπιστημίων της χώρας δεν συνάδει με οποιεσδήποτε «οριζόντιου τύπου» λύσεις. Η φύλαξη των πανεπιστημιακών κτηρίων και του εξοπλισμού τους πρέπει να οργανωθεί από τις πρυτανικές αρχές που γνωρίζουν καλά τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες του κάθε Ιδρύματος. Το Πρυτανικό συμβούλιο και ο/η Πρύτανης δεν μπορεί παρά να είναι οι μόνοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την ασφάλεια των ιδρυμάτων και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Καλούμε, συνεπώς, την κυβέρνηση να παραχωρήσει τα απαραίτητα σε κάθε Ίδρυμα κονδύλια ώστε να οργανώσουν τα ίδια τη φύλαξή τους, με βάση τις ανάγκες τους. Καλούμε επίσης το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει τον ασφυκτικό έλεγχο και τις παρεμβάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα με τρόπο που προσβάλλουν, αλλά πρωτίστως ακυρώνουν, το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Καλούμε τη Σύγκλητο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης να πιέσουν την ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Καλούμε, τέλος, όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε διάλογο με αφορμή το προτεινόμενο Σ/Ν.