Χρονικό κινητοποιήσεων κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος στο Π. Κ. και στο Ρέθυμνο.
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Χρονικό κινητοποιήσεων κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος στο Π. Κ. και στο Ρέθυμνο
Απολογισμός της δράσης μας από 27-12-2006 έως 30-1-2007*
27-12-2006: Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ., καταμερισμός αρμοδιοτήτων και συζήτηση άμεσου προγράμματος δράσης.
3-1-2007: Αποστολή Ενημερωτικού Δελτίου προς τα μέλη του Ε.Φ.Δ.Σ.Κ.Ε. για τα παραπάνω.
Από 3-1-2007
έως 8-1-2007: Ενέργειες για τη δημιουργία ιστοσελίδας του Ε.Φ.Δ.Σ.Κ.Ε. – σύνταξη κοινής ανακοίνωσης με το Δ.Σ. του Ε.Φ.Δ. της Φιλοσοφικής Σχολής για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος
8-1-2007: Αποστολή στα μέλη μας και στον τοπικό Τύπο της παραπάνω ανακοίνωσης με τίτλο «Αναλαμβάνουμε δράση κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος», όπου, εκτός από τις θέσεις μας για το ζήτημα, καλούνται τα μέλη μας να συμμετάσχουν στις απεργίες που έχει εξαγγείλει η Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. για την 10η και 17η Ιανουαρίου (το κείμενο δημοσιεύθηκε στην Κρητική Επιθεώρηση και στα Ρεθεμνιώτικα Νέα της 9ης Ιανουαρίου. Βλ. και ιστοσελίδα του Ε.Φ.Δ.Σ.Κ.Ε.).
9-1-2007: Συμμετοχή στη Συνέντευξη Τύπου που κάλεσε η Επιτροπή Δράσης Ρεθύμνου Κατά της Αναθεώρησης του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Η Επιτροπή Δράσης συστάθηκε στις 22-12-2006 και συμμετέχουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των δασκάλων και των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, των νοσοκομειακών γιατρών, οι Ε.Φ.Δ. της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής, εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων και πολίτες-πολίτιδες του Ρεθύμνου. Η συνέντευξη αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Επιτροπής Δράσης και έγινε στα γραφεία της Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου (βλ. Κρητική Επιθεώρηση και Ρεθεμνιώτικα Νέα της 10ης Ιανουαρίου).
Η Γενική Συνέλευση των φοιτητών των Σχολών του Ρεθύμνου αποφασίζει κατάληψη της Πανεπιστημιούπολης του Γάλλου μέχρι την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα Γ.Σ. Στη συνέλευση μετείχαν 663 φοιτητές. 319 φοιτητές ψήφισαν το κοινό πλαίσιο των αριστερών παρατάξεων (ΑΕΠ-ΕΑΑΚ, Αριστερά Σχήματα, Δίκτυο, Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, Φοιτητές-τριες ενάντια στο Σύστημα) που πρότεινε κατάληψη. 239 ψήφους έλαβε το πλαίσιο της ΠΑΣΠ που επίσης πρότεινε κατάληψη, 74 ψήφους πήρε η ΔΑΠ.
10-1-2007: Στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζητείται η αναθεώρηση του άρθρου 16, εν μέσω κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα από την προηγουμένη, ενώ από τις αρχές της εβδομάδας έχει αρχίσει κύμα φοιτητικών καταλήψεων – Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τελούν υπό κατάληψη η Πανεπιστημιούπολη στο Ρέθυμνο και τα τμήματα Βιολογίας, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Ηράκλειο.
– Συμμετοχή στην απεργία που είχε κηρύξει η Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε επίσης αποφασίσει την αναστολή των λειτουργιών του.
– Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά και στο Ρέθυμνο που οργανώθηκε από την Επιτροπή Δράσης Ρεθύμνου Κατά της Αναθεώρησης του Άρθρου 16 – κατά τη διάρκεια της πορείας, μέλη της Επιτροπής συνομίλησαν με το Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, που ήταν παρών, και ακολούθησε δήλωσή του στον Τύπο κατά της αναθεώρησης.
– Συμμετοχή στην εκδήλωση που, βάσει της απόφασης της Συγκλήτου, διοργανώθηκε στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στις 5.00 μ.μ. με καλεσμένους ομιλητές τους Κ. Τσουκαλά και Σωκράτη Κάτσικα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), και με ολιγόλεπτες τοποθετήσεις από την πλευρά των αρχών του Π.Κ. (πρυτανεία, κοσμητείες), των συλλόγων των διδασκόντων, του Συντονιστικού της κατάληψης και εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων (εκ μέρους του Φορέα μας μίλησε ο Δ. Μυλωνάκης, ενώ στην εκδήλωση προέδρευε ο Β. Νικολαϊδης). Οι τοποθετήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαίωσαν τη συγκρότηση ευρείας συναίνεσης σους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας όχι μόνο κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και ευρύτερα κατά της πολιτικής της Κυβέρνησης στα Α.Ε.Ι.
– Σε εκδήλωση της Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου που οργανώθηκε στις 7.00 μ.μ. στην πόλη, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και φοιτητών, μίλησε το μέλος του συλλόγου μας Νίκος Σερντεδάκις.
11-1-2007: Παράσταση της Επιτροπής Δράσης σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνης με θέμα την έκδοση ψηφίσματος κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, κατόπιν προτάσεως του Νομαρχιακού Συμβούλου Μανόλη Αυγενάκη («Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου»). Εκ μέρους των Φορέων της Φιλοσοφικής και του δικού μας μίλησαν οι γραμματείς των Δ.Σ. Ηλίας Κολοβός και Ελένη Φουρναράκη, ενώ παρέστη και ο Ν. Σερντεδάκις (το κείμενο υπάρχει στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Δ.Σ.Κ.Ε.). Μολονότι δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για την έκδοση του ψηφίσματος, οι τοποθετήσεις μας εκεί φάνηκε να προβλημάτισαν τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αναιρώντας όλα τα επιχειρήματα της εισηγήτριας Συμβούλου από την πλευρά της Ν. Δημοκρατίας, και μολονότι οι εκπρόσωποι της παράταξής της επέμειναν στην επιλογή της αναθεώρησης, οι Σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης (Π.Α.Σ.Ο.Κ.) και ο ίδιος ο Νομάρχης κ. Γιώργος Παπαδάκης εμφανίστηκαν διχασμένοι ανάμεσα στην έκφραση επιφυλάξεων χωρίς ξεκάθαρη τοποθέτηση και στην ανεπιφύλακτη καταδίκη της αναθεώρησης.
12-1-2007: Η Γενική Συνέλευση των φοιτητών των Σχολών του Ρεθύμνου αποφασίζει με συντριπτική πλειοψηφία τη συνέχιση της κατάληψης μέχρι την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, οπότε προγραμματίστηκε νέα Γ.Σ. Στη συνέλευση ψήφισαν 791 φοιτητές και έλαβαν 393 ψήφους το πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού των καταλήψεων που προτάθηκε από τις αριστερές παρατάξεις των σχολών του Ρεθύμνου, 275 ψήφους η ΠΑΣΠ που επίσης πρότεινε κατάληψη, 117 η ΔΑΠ, ενώ υπήρξαν και 4 λευκές και 2 άκυρες ψήφοι.
15-1-2007: – Ανακοινώνεται η δημιουργία ιστοσελίδας του Συλλόγου μας στη διεύθυνση http://www.soc.uoc.gr/efd, ένα βήμα ενημέρωσης και διαλόγου των μελών μας, το οποίο έκτοτε έχει εμπλουτισθεί και αναβαθμισθεί.
– Επιστολή του Δ.Σ. προς τα μέλη του Συλλόγου, σχετικά με την πολιτική απαξίωσης και υπονόμευσης του δημόσιου πανεπιστημίου και του έργου μας ως ακαδημαϊκών δασκάλων, την αναγκαιότητα στήριξης των πρωτοβουλιών του Συλλόγου και των κινητοποιήσεων, και πιο συγκεκριμένα στήριξης των ενημερωτικών εκδηλώσεων της κατάληψης των φοιτητών στο Ρέθυμνο∙ τα μέλη καλούνται να καταθέσουν στο Ταμείο του Συλλόγου το ημερομίσθιο των δυο ημερών της απεργίας μας (10ης και 17ης Ιανουαρίου), προκειμένου τα χρήματα αυτά να διατεθούν «για δαπάνες του αγώνα κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, σε συνεργασία με άλλους συλλόγους, μέλη Δ.Ε.Π. φοιτητές κ.λπ.».
16-1-2007: – Βάσει της παραπάνω ανακοίνωσης, προσφέρθηκαν από το Ταμείο του Συλλόγου στο Συντονιστικό της Κατάληψης 500 ευρώ.
17-1-2007: – Συμμετοχή στην απεργία και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
– Ως μέλη της Επιτροπής Δράσης, εκπροσωπηθήκαμε από τον συνάδελφο Ν. Σερντεδάκι σε συζήτηση με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου για την αναθεώρηση του άρθρου 16, η οποία οργανώθηκε στο χώρο εργασίας τους.
– Βάσει της απόφασης της Συγκλήτου, διοργανώνεται στο Ηράκλειο εκδήλωση αντίστοιχη με εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου στις 10 Ιανουαρίου, στην οποία κεντρικοί ομιλητές είναι οι Γ. Γραμματικάκης, Ελ. Οικονόμου και Σουζάννα Παπαδοπούλου. Μολονότι δεν στάθηκε δυνατόν να εκπροσωπηθεί ο Φορέας μας, το Δ.Σ. έστειλε σύντομο χαιρετισμό που διαβάστηκε στην εκδήλωση.
Υπό κατάληψη τελούν όλες οι σχολές του Ρεθύμνου και τα Τμήματα Βιολογίας, Χημείας, Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Ηρακλείου.
19-1-2007: Η Γενική Συνέλευση των φοιτητών των Σχολών του Ρεθύμνου αποφασίζει με συντριπτική πλειοψηφία τη συνέχιση της κατάληψης μέχρι την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, οπότε προγραμματίστηκε νέα Γ.Σ. Στη συνέλευση ψήφισαν 951 φοιτητές και έλαβαν 471 ψήφους το πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού των καταλήψεων που προτάθηκε από τις αριστερές παρατάξεις των σχολών του Ρεθύμνου, 328 ψήφους η ΠΑΣΠ που επίσης πρότεινε κατάληψη, 143 η ΔΑΠ, ενώ υπήρξαν και 9 λευκές ψήφοι.
20-1-2007: Η Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., σε συνεδρίασή της στην οποία παρευρίσκονταν μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων Διδασκόντων από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, αποφασίζει δυναμικές κινητοποιήσεις, δεδομένης άλλωστε της ευρείας συναίνεσης εντός του κλάδου κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 (σχετικές αποφάσεις Συγκλήτων 13 Πανεπιστημίων) αλλά και της κλιμάκωσης των φοιτητικών καταλήψεων. Συγκεκριμένα, καλεί σε 48ωρη απεργία στις 24 και 25 Ιανουαρίου, σε τριήμερη απεργία 31 Ιανουαρίου με 3 Φεβρουαρίου και απεργία διαρκείας από 5 Φεβρουαρίου, αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 ή επαναφέρει το Προσχέδιο του Νόμου-Πλαισίου. Στις 2 Φεβρουαρίου, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση, θα συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή, διευρυμένη με εκπροσώπους των Συλλόγων Διδασκόντων από όλη την Ελλάδα.
Στη συνεδρίαση της Ε.Γ. παρευρέθησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Β. Νικολαΐδης και ο αντιπρόεδρος Μ. Αχείμαστος.
– Κοινή ανακοίνωση των Δ.Σ. των Ε.Φ.Δ. της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής, προς τα μέλη μας και προς τον τοπικό Τύπο, σχετικά με εγκληματικές πράξεις που έλαβαν χώρα κατά τις προηγούμενες τρεις ημέρες στην υπό κατάληψη Πανεπιστημιούπολη (διαρρήξεις γραφείων διδασκόντων και διοικητικού προσωπικού και κλοπή εξοπλισμού) με προφανή στόχο την κατασυκοφάντηση της κατάληψης και γενικότερα των κινητοποιήσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας.
– Συμμετοχή στη συνάντηση-συζήτηση που είχαν μέλη της Επιτροπής Δράσης με τον τοπικό βουλευτή του Π.Α.Σ.Ο.Κ. Μανόλη Όθωνα. Ο κ. Όθωνας, αν και πρόθυμος να ακούσει τα επιχειρήματά μας, τοποθετήθηκε υπέρ των θέσεων της ηγεσίας του κόμματος και προσκάλεσε την Επιτροπή σε επικείμενη εκδήλωση (25 Ιανουαρίου) μη κυβερνητικής οργάνωσης ελεγχόμενης από το κόμμα, όπου ο κ. Χρυσοχοίδης θα παρουσίαζε τις θέσεις του Π.Α.Σ.Ο.Κ. για την παιδεία (βλ. πιο κάτω).
22-1-2007: Σε κοινή ανακοίνωση-δελτίο Τύπου, τα Δ.Σ. της Φιλοσοφικής Σχολής και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών υιοθετούν την απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. της 20ης Ιανουαρίου, καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, πλαισιώνοντας ενεργητικά τη δράση των Συλλόγων και προτείνουν «την κλιμάκωση σε ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την αντιδραστική αναθεώρηση και την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση που επαγγέλλεται, για να συζητήσει με την εκπαιδευτική κοινότητα την ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και της παιδείας στην Ελλάδα».
24-1-2007: Συμμετοχή στην απεργία και σε μαζικότατο συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο, σε πείσμα της κατασυκοφάντησης που δέχονται οι κινητοποιήσεις μας από την κυβέρνηση και τηλεοπτικούς ‘σταρ’ της ενημέρωσης, διεξήχθη ομαλά, χωρίς ‘κουκουλοφόρους’ και επεισόδια. Την αυξανόμενη αγωνιστικότητα του κλάδου αποτύπωσε χαρακτηριστικά η ισχυρή η παρουσία των πανεπιστημιακών.
Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο, κυρίως από τους φοιτητικούς συλλόγους και παρατάξεις.
25-1-2007: – Συνάντηση με μέλη του Συντονιστικού της Κατάληψης, όπου συζητήθηκαν κριτήρια και προϋποθέσεις περιορισμένης λειτουργίας υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε περίπτωση που οι καταλήψεις συνεχιστούν. Η πρότασή μας ήταν να προσδιορισθεί μια ‘ζώνη’, δηλ. συγκεκριμένες ημέρες και ώρες μέσα στην εβδομάδα, κατά την οποία θα λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες.
– Συμμετοχή μελών μας σε εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσε το Συντονιστικό της Κατάληψης με κεντρικό ομιλητή το μέλος της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. Θεοφάνη Πάκο (Πάντειο Πανεπιστήμιο).
– Πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Ρεθύμνου η εκδήλωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης που ελέγχει το Π.Α.Σ.Ο.Κ. «Κάθε Μέρα Πολίτης» (βλ. πιο πάνω), χωρίς όμως τη δική μας παρουσία στο κοινό, καθώς στο πάνελ της εκδήλωσης κλήθηκαν ως συνομιλητές του κ. Μ. Χρυσοχοϊδη οι εκπρόσωποι της Δ.Ο.Ε. και της Ε.Λ.Μ.Ε.Ρ., αλλά αγνοήθηκαν οι δικοί μας εκπρόσωποι. Άντ’ αυτών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης εκπροσώπησε ο κ. Ι. Παλλήκαρης, ο οποίος ακόμα μια φορά απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και να παρουσιάσει τις θέσεις της Συγκλήτου, τις οποίες είχε ψηφίσει και ο ίδιος. Η εκδήλωση, ωστόσο, εξελίχθηκε πολύ ευνοϊκά για την υπόθεση του αγώνα μας, καθώς τόσο οι ομιλίες των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών (Παναγιώτης Σάμιος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και Νικήτας Πευκιανάκης, πρόεδρος διδασκαλικού συλλόγου), όσο και οι τοποθετήσεις του κοινού, και ιδιαίτερα εκείνες των στελεχών της Π.Α.Σ.Π. του Π.Κ. και του Πολυτεχνείου Κρήτης, αντέστρεψαν πλήρως το κλίμα, μετατρέποντας μια εκδήλωση που είχε στόχο να προπαγανδίσει τις θέσεις του Π.Α.Σ.Ο.Κ. για την παιδεία, σε μια σφοδρή κριτική στην επιλογή της ηγεσίας του κόμματος να στηρίξει την αντιδραστική αναθεώρηση του άρθρου 16.
Υπό κατάληψη βρίσκονται όλες οι σχολές του Ρεθύμνου και τα τμήματα Βιολογίας και Χημείας του Ηρακλείου, ενώ η Γενική Συνέλευση των φοιτητών του Φυσικού έχει λάβει απόφαση για κατάληψη στο διάστημα 15/2/2007 έως 2/3/2007.
26-1-2007: Η Γενική Συνέλευση των φοιτητών των Σχολών του Ρεθύμνου αποφασίζει τη συνέχιση της κατάληψης μέχρι 2-2-2000, οπότε προγραμματίστηκε νέα Γ.Σ. Στη συνέλευση ψήφισαν 654 φοιτητές και έλαβαν 357 ψήφους το πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού των καταλήψεων που προτάθηκε από τις αριστερές παρατάξεις των σχολών του Ρεθύμνου, 205 ψήφους η ΠΑΣΠ που επίσης πρότεινε κατάληψη, 82 η ΔΑΠ, ενώ υπήρξαν και 10 λευκές ψήφοι.
27-1-2007 έως
30-1-2007: – Ενέργειες για τη διοργάνωση εκδήλωσης των συλλόγων μας, στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο (Ξενία), το απόγευμα της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου, με τίτλο «Αναθεώρηση του άρθρου 16 και εκπαιδευτική ανασυγκρότηση: Γιατί αντιστεκόμαστε», σε συνεργασία με την Επιτροπή Δράσης και την Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ κατά της Αναθεώρησης του Άρθρου 16.
- Συμμετοχή στην έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει αυτές τις ημέρες η Επιτροπή Δράσης, οργανώνοντας συναντήσεις με φορείς και εργαζομένους σε δημόσιες υπηρεσίες, στους χώρους δουλειάς.
- Σε όλη τη διάρκεια της κατάληψης μέλη του Δ.Σ. και μέλη του συλλόγου πήραν μέρος σε εκδηλώσεις-ομιλίες του Συντονιστικού της κατάληψης.
Ρέθυμνο, 30 Ιανουαρίου 2007
Το Δ.Σ. του Ε.Φ.Δ.Σ.Κ.Ε.
* Στον απολογισμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ενέργειες του Δ.Σ. σε ό,τι αφορά δυο ακόμα ζητήματα που απασχόλησαν την κοινότητα του Π.Κ. αυτή την περίοδο, και τα οποία άλλωστε συνδέονται μεταξύ τους: η απαράδεκτη επιστολή του κ. Παλλήκαρη για τον εκλιπόντα συνάδελφο Φρίξο Αθανασιάδη («Αντί Μνημοσύνου») και η διαρροή στον Τύπο του «Πορίσματος Οικονόμου» για την υπόθεση Σ. Αλεξανδρόπουλου. Σχετική πληροφόρηση και κείμενα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας. Τα ζητήματα θα συζητηθούν και στη Γ.Σ. της 1ης Φεβρουαρίου.