Ο νέος θεματικός κύκλος του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου της ΣΚΕ

Τεχνολογία, Κοινωνία και Επιστήμη

Τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός εξέλιξης της τεχνολογίας επιταχύνεται θεαματικά ασκώντας σημαντικές επιδράσεις σε πολλούς τομείς της ζωής των ανθρώπων. Ωστόσο, μέσα στο 2020 και το 2021, με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων λόγω της εμφάνισης και εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2  και κατά την προσαρμογή της ανθρωπότητας στη νέα πραγματικότητα, η πρόοδος της τεχνολογίας υπήρξε επαναστατική και η ίδια διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας μας. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία επηρεάζουν σημαντικά την οικονομία και την παραγωγή, τις κοινωνικές σχέσεις και συμπεριφορές καθώς και πολλούς τομείς της ανθρώπινης δημιουργίας και την επιστήμη. Οι εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης και οι ηθικές επιπτώσεις αυτών απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστημονικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνητικές αρχές. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (21.10.2021) η τηλεκπαίδευση κατά τις συνθήκες της πανδημίας Covid-19 προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στη διδασκαλία και τη μάθηση, η τελευταία κατέστη σε πολλές περιπτώσεις δυσχερέστερη  ενώ αναδείχθηκαν οι προϋπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες σε ότι αφορά τις μαθησιακές ευκαιρίες. Παράλληλα, οι ραγδαίες εξελίξεις που δημιουργούνται από την τεχνολογία απαιτούν ταχείες νομοθετικές εξελίξεις και γρήγορα αντανακλαστικά από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η διαφαινόμενη αυτή νέα πραγματικότητα σε πολλούς τομείς δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τον ερευνητικό προσανατολισμό της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (ΣΚΕ). Πολλά μέλη του διδακτικού και ερευνητικού της προσωπικού συμμετέχουν με πρωτότυπες εργασίες στη διεθνή επιστημονική συζήτηση, η οποία επιχειρεί να αποτυπώσει και να ερμηνεύσει τις επιπτώσεις της εκτεταμένης χρήσης της τεχνολογίας στον άνθρωπο, την κοινωνία και την επιστήμη.

Τα πορίσματα κάποιων από αυτές τις έρευνες θέλουμε να μοιραστούμε με κάθε ενδιαφερόμενο μέλος της ακαδημαϊκής μας κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Έτσι, η ΣΚΕ οργανώνει, από το Νοέμβριο έως και τον Δεκέμβριο 2021  τον κύκλο σεμιναρίων με τίτλο: «Τεχνολογία, Κοινωνία και Επιστήμη». Ο κύκλος αυτός, στον οποίο συμβάλλουν και προσκεκλημένοι/ες ερευνητές/-τριες από ερευνητικά ιδρύματα και άλλα πανεπιστήμια της χώρας, επιχειρεί να προσεγγίσει το φαινόμενο της χρήσης της τεχνολογίας διεπιστημονικά, μέσα από θεματικές που αφορούν τη βαθιά μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, τις επιπτώσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και την τηλεκπαίδευση από την οπτική των φοιτητών.

Για το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου δείτε εδώ: https://www.soc.uoc.gr/el/page/13108/diepistimoniko-seminario-tis-sxolis-koinwnikwn-epistimwn

Η διαδικτυακή παρακολούθηση του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου είναι δυνατή μέσω του παρακάτω συνδέσμου zoom:

https://zoom.us/j/96890607119?pwd=c0tiNlpWQTdVNHFSVjg4OCt6bmhBdz09
Meeting ID: 968 9060 7119
Passcode: 328130

Η σελίδα του Σεμιναρίου στο Facebook είναι:  www.shorturl.at/dgCDW

Η Επιτροπή του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών:

Αλέξανδρος Κεσσόπουλος (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης)

Θεανώ Κοκκινάκη (Τμήμα Ψυχολογίας)

Βαγγέλης Νικολαϊδης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών)

Αθηνά Σκουλαρίκη (Τμήμα Κοινωνιολογίας)